
Morčacie stehná patria medzi diétne druhy mäsa, ktoré si rád dopraje každý športovec. Je veľmi dobré pri redukčných diétach, ale aj pri budovaní svalovej hmoty. Ako každé mäso, aj toto obsahuje väčšie množstvo bielkovín potrebných pre správnu funkciu tela. Okrem toho sa vyznačuje aj veľmi dobrou chuťou, a tak je jeho prítomnosť v jedálničku každého z nás veľmi vítaná. Výsledná chuť však závisí aj od kulinárskej úpravy, a preto je nutné dávať si pozor na určité faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť ich šťavnatosť, či chrumkavá kôrku. Je jasné, že prioritne musíte kúpiť mäso, ktoré bude naozaj kvalitné – to znamená, že nebude obsahovať žltý povlak alebo príliš mazľavý povrch a na dotyk bude pevnejšie.

Rada nad zlato – je lepšie nakupovať mäso a výrobky z neho iba v dobrom mäsiarstve, nie v supermarkete. Pri pečení morčacieho mäsa je dôležité dbať na teplotu a čas pečenia, veľkosť mäsa, typ dielu alebo aj to, či bolo uložené v marináde. Dalo by sa povedať, že kľúčom k perfektnej šťavnatosti zo spomenutých činiteľov je najmä teplota a celkový čas pečenia. Ako dlho sa pečie morčacie stehno Chutnavareska.sk je vždy odlišné, a preto sa treba riadiť svojimi očami – veľké stehná pečieme dlhšie, malé stehienka krátko. Čas v rúre je stanovený aj tým, či obsahuje kosť alebo nie.

Pri teplote, ktorá by nemala presahovať 180 stupňov Celzia, sa pečú morčacie stehná strednej veľkosti s kosťou okolo 2 hodín. Počas celej doby pečenia je nutné mäsko polievať výpekom každých 20 minút. Možnosť je aj zakryť ho alobalom a odokryť až posledných 30 minút pred dokončením, aby sa docielila aj chrumkavá kôrka. Pre lepšiu alebo výraznejšiu chuť sa ešte odporúča stehná marinovať aspoň 2 hodiny. Keďže marináda často obsahuje kyslé alebo enzymatické zložky, mäso sa stáva mäkšie a aj šťavnatejšie. Zabraňuje aj prílišnému vysušeniu, ak by ste náhodou neodhadli čas a piekli stehná príliš dlho.